Hybride werken stimuleert gezonder leven

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_gbh007'>gbh007</a> - 123RF)
(foto: gbh007 - 123RF)

Na Corona stelde niemand zich nog vragen bij telewerken en dat evolueerde snel naar hybride werken als nieuwe norm. Nu blijkt zelfs dat hybride werken een gezondere levensstijl in de hand werkt. Dat is tenminste wat een onderzoek door IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van co-working werkplekken bij 2000 hybride werknemers uitwijst. De verklaring voor een gezondere levensstijl wordt gevonden in de (privé) tijdswinst die het gevolg is van hybride werken. De tijdwinst door minder woon-werkverkeer resulteert in meer tijd laat voor beweging, slaap en gezond eten.

Gemiddeld neemt een werknemer die hybride werkt nu 4,7 uur lichaamsbeweging per week, terwijl dat voor de pandemie 3,4 uur was. Er wordt vooral veel gewandeld, gelopen en aan krachttraining gedaan. Er wordt ook langer geslapen omdat men niet vroeg moet opstaan om de woon/werkverplaatsing aan te vatten. De hieruit voortvloeiende tijdwinst bedraagt 71 extra uren in totaal of dagelijks 19 minuten meer slaap.
Naast meer bewegen en langer slapen wordt ook melding gemaakt van gezonder eten. Zo geeft 70% van de ondervraagden aan dat ze dankzij hybride werken nu de tijd nemen om elke dag een gezond ontbijt klaar te maken. Iets meer dan de helft (54%) zegt meer tijd te hebben om in de week voedzame maaltijden te bereiden. Het gaat in het bijzonder om meer verse groenten en fruit (respectievelijk 46% en 44%). Een kwart snoept minder sinds ze hybride werken.
Het cumulerend effect van meer bewegen, beter slapen en gezonder eten is een gezonder lichaamsgewicht bij 27% van de deelnemers aan de bevraging. Twee op de vijf (42%) verloren 5 tot 9,9 kg. Liefst een kwart beweert meer dan 10 kg te zijn afgevallen.

Productiviteitswinst
Niet alleen de gezondheid van de medewerkers wint bij hybride werken, ook de productiviteit neemt toe. Net geen vier op vijf (79%) van de deelnemers aan de enquête vinden zich vandaag productiever dan vóór 2020. Dat wordt verklaard door minder aan het werk gerelateerde stress (47%) en meer vrije tijd na het werk (46%).
Een hogere productiviteit op het werk en meer vrije tijd maken dat twee derde (66%) een betere geestelijke gezondheid ervaren dankzij hybride werken. Ruim vier op vijf (81%) geeft aan meer tijd voor zichzelf te hebben dan vóór 2020. Ze brengen ook meer tijd door met familie en vrienden (55%), nemen meer tij dom te sporten (52%) of maken overdag een korte wandeling (67%).
Zoals algemeen bekend kunnen studies veel bewijzen en worden dus best met kritische geest geconsumeerd. Toch verdienen bovenstaande positieve conclusies het om ze mee te nemen in de eigen visie van elke Facility Manager en/of HR-manager op het werken anno vandaag.

Eduard Codde
14-03-2023



Copyright © 2023 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions