Het werken heruitvindenDe grote vraag van werknemers naar het flexibel kunnen organiseren van de werktijd heeft ervoor gezorgd dat hybride werken in snel tempo vrij algemeen werd ingevoerd, al kent het in de praktijk zeer gevarieerde interpretaties naar invulling. Sinds 20 november 2022 kreeg ook de mogelijkheid tot een vierdagenwerkweek groen licht van de federale regering. Dit onderdeel van de ‘arbeidsdeal’ kan wel enkel op aanvraag van de werknemer. Bij HR-dienstverlener Acerta is er sprake van 4 op de 1.000 bedienden die er gebruik van maken. Collega SD Worx ging er in eigen rangen mee aan de slag.

SD Worx benadrukt meteen dat elke aanvraag voor een vierdagenwerkweek maatwerk vereist om een succes te worden voor medewerker, team en klanten. In de eigen organisatie zijn 80 medewerkers gestart met de voltijdse vierdagenwerkweek en wisselend arbeidsregime. Dat laatste kent het meest succes.
Ellen Claes, People Director bij SD Worx België: “We starten dit op als een proefproject dat gedurende 6 maanden loopt, van 1 januari tot en met 30 juni 2023. Deze nieuwe stap past perfect in onze flexibele werkcultuur maar vergt wel wat maatwerk.  Met deze groep willen we grondig bekijken wat werkt voor elke individuele medewerker, onze klanten en het team. In eerste fase waren er 99 werknemers (of 4,6%) geïnteresseerd om de voltijdse vierdagenwerkweek gedurende zes maanden uit te testen. Uiteindelijk zijn er 80 effectief gestart. Het merendeel daarvan is geïnteresseerd in het regime van twee opeenvolgende weken. Eén op drie gaat voor de voltijdse vierdagenwerkweek”.

Goed informeren en evalueren
Het aantal aanvragen van medewerkers werd met de leidinggevende per team geëvalueerd naar haalbaarheid, zonder aan de klantenservice te raken. Daarbij vielen 10% van de aanvragen af, omdat de medewerker niet aan de voorwaarden voldeed, er specifieke klantenafspraken zijn of omdat de aanvraag niet op het juiste ogenblik in de loopbaan komt (nog te nieuw in de job).
Een aantal medewerkers hadden aanvankelijk interesse, maar ging uiteindelijk toch niet van start met de vierdagenwerkweek. Ellen Claes verduidelijkt: “De overstap naar een ander regime heeft in onze organisatie ook impact op de opbouw van ADV-dagen (inhaalrustdagen), het aantal maaltijdcheques per gewerkte dag en eventuele dag- en baanvergoedingen. Het is ook een persoonlijke afweging of een structureel langere werkdag zal bijdragen aan het energieniveau, werkgeluk en balans tussen werk en privé. Bij het tweewekelijks regime met behoud van uren is er geen verlies van inhaalrustdagen”.

De praktijk
Uiteenlopende profielen van ondersteunende medewerkers in boekhouding, ICT, HR, marketing, tot juridische adviseurs en consultants met klantencontacten, opteerden voor de vierdagenwerkweek. De meerderheid die instapt in het proefproject bij SD Worx zijn vrouwen (72,5%). Bij de mannen kiest 73% voor het tweewekelijks regime, bij de vrouwen is dat twee derden, terwijl één derde kiest voor de voltijdse vierdagenweek. De meerderheid (62%) is jonger dan 45 jaar, maar er is interesse in elke leeftijdscategorie. Het meest succesrijk is de vierdagenwerkweek bij de 25-29-jarigen en de 45-55-jarigen.
Tine Vinck, Team Manager Reward bij SD Worx: “We kennen al heel wat flexibiliteit bij SD Worx maar nu is het formeel vastgelegd in een wisselend uurrooster van 43u in de ene week en 35u in de volgende week. Zo kan ik tweewekelijks een vrije woensdag en vrijdag namiddag nemen. Zo heb ik extra tijd voor een paar vaste momenten met mijn gezin”.
Tulay Kasap, Teammanager legal advice SD Worx: “Ik ben heel blij met een wisselend weekregime met een vaste vrije dag op woensdag. Fijn dat dit ook kan voor team leaders. Zo kan ik full time blijven werken, met voldoende flexibiliteit als jonge mama”.
Hicham Al Bouhali, HR project Manager bij SD Worx: ”Deze nieuwe formule geeft me nog meer flexibiliteit om werk en privéleven te combineren. Ik heb vier kleine kinderen en wil mijn deel van het werk samen met mijn vrouw doen. Om de twee weken zorg ik voor de activiteiten, vooral op woensdagmiddag en vrijdagmiddag”.
Ellen Claes, People Director bij SD Worx België is ervan overtuigd via het proefproject met de vierdagenwerkweek verder te kunnen inzetten op een cultuur van flexibiliteit, autonomie, vertrouwen en persoonlijk leiderschap.

Eduard Codde
27-02-2023Copyright © 2024 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions