Waterbesparend toilet wint zilveren Henry van de Velde Award

De jaarlijks uitgereikte Henry van de Velde Awards tonen en bekronen niet alleen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, maar ook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. In de categorie ‘Environment’ viel dit jaar het waterbesparend toilet van Designbureau IPEE op. De jury argumenteert de zilveren Henry van de Velde Award in de categorie environment voor de slimme toilet assistent als volgt: “Voor dit product werd technologie slim ingezet om te besparen op het dagdagelijkse verbruik van spoelwater. De eenvoudige maar functionele interactie met de gebruiker is vernieuwend”.

Technisch draait alles rond ‘Smart Detect’-technologie, de combinatie van ‘Time of flight’ (aanwezigheidsdetectie) en ‘Tuned Rf’ (gebruiksdetectie). Het idee ontstond al in 2018 toen IPEE voor zijn urinoirs een bezoek bracht aan een potentiële partner in Los Angeles, een van de droogste regio’s in de USA. Daar stelden ze vast hoe erg het met waterverspilling was gesteld. Op de luchthaven van LA zagen ze dat de automatisch gespoelde toiletten met infrarooddetectie meerdere keren spoelden voor één enkel gebruik. Een snelle berekening leverde het ontstellende bewijs: er werd tot wel 170 Olympische zwembaden per jaar verspild voor sanitair gebruik en dat in een regio die met een nijpend watertekort kampt!

Hygiënisch, efficiënt en duurzaam
De door designbureau IPEE ontwikkelde toilet assistent met doopnaam ‘Buddy’ optimaliseert het toiletbezoek door na elk gebruik automatisch en zonder aanraking van het bedieningspaneel te spoelen. Buddy gaat op een slimme manier om met water, waarbij de manier van detecteren automatisch een klein of groot spoelvolume suggereert. Op die manier is deze toepassing niet enkel hygiënisch, maar ook efficiënt en duurzaam.
Het minimalistisch design zonder drukknoppen, maakt een volledig contactloze bediening mogelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat de innovatieve technologie van IPEE met sensoren in staat is om doorheen de wand van het keramiek te meten, waardoor op basis van de juiste data de juiste beslissing kan genomen worden inzake spoelgedrag.
IPEE is zelf geen producent van sanitaire producten, maar wil zijn stempel drukken door middel van technologie. Een geavanceerde toepassing als deze creëert niet alleen meer comfort voor de gebruiker, maat gaat waterverspilling tegen als bijdrage aan een duurzame planeet.
Last but not least: niet alleen het milieu vaart er wel bij; waterbesparing betekent ook besparing in de portemonnee!

Eduard Codde
13-02-2023Copyright © 2023 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions