Stijgende kosten drukken hun stempel op de wereldwijde kantoormarkt

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_elovkoff'>elovkoff</a> - 123RF)
(foto: elovkoff - 123RF)

Het voorbije jaar en in het bijzonder het laatste kwartaal, werd gekenmerkt door de gevolgen van stijgende kosten. De huurprijzen op zich zijn niet opvallend gestegen, maar de kosten voor de inrichting van kantoren - gedreven door materiaaltekorten, stijgende arbeidskosten en knelpunten in de bouw – joegen de kosten het afgelopen jaar met gemiddeld 9,8% omhoog, concludeert Savills. De stijgende kosten hebben een invloed op incentives of bijdragen in de inrichtingskosten die verhuurders toekennen aan huurders. Globaal gesproken over de 30 onderzochte markten voor de ‘Savills Prime Office Costs’ (SPOC) bedraagt de daling van incentives voor 2022 slechts 1%, maar er zijn aanzienlijke verschillen per regio of stad.

EMEA zag de sterkste dalingen in incentives, met een jaarlijkse daling van 5%, grotendeels veroorzaakt door steden als Parijs en Londen. De Europese technologiehub Dublin laat eveneens dalende incentives optekenen. Anders voor Azië-Pacific, waar slechts minimale dalingen in incentives werden gezien, met een regionaal gemiddelde van -0,5% voor het jaar 2022.

Top van duurste Europese steden

Stad

Netto kostprijs kantoorruimte (* in $)

Tendens

Londen (West End)

248,17

===

Londen (City)

158,26

+3%

Parijs

108,24

===

Dublin

85,77

-3%

Madrid

68,20

===

Amsterdam

62,74

===

Berlijn

60,05

===

Frankfurt

58,84

===

(*) gebaseerd op een gestandaardiseerd formaat van $ per vierkante voet (= 0.0929m²) bruikbare ruimte per jaar.

Wereldwijd is Londen West End de duurste locatie om kantoorruimte te huren, gevolgd door Hong Kong, New York en Tokyo, om opnieuw in Londen uit te komen, met Londen City op een 5e plaats.

Op zoek naar kwaliteit
In de gemonitorde steden voor de ‘Savills Prime Office Costs’ (SPOC) is de drijfveer voor de belangrijkste kantoormarkten een voortdurende verschuiving naar de beste kantoorruimtes. Er is opvallend veel vraag naar top-kantoorgebouwen die gemakkelijk bereikbaar zijn met verschillende mobiliteitsmodi, geschikt zijn voor de nieuwe vormen van werken en ultramodern en duurzaam zijn. Andere gebouwen zien een afname van het gebruik en terugval in de vraag van kandidaat-huurders, wat in sommige markten tot een tweeledige prijsstructuur kan leiden: minder aantrekkelijke kantoren worden er met grotere kortingen aangeboden om leegstaand te vermijden.
Als onderdeel van de zoektocht naar kwalitatieve kantoren verwachten huurders ook een aanbod dat duurzaam is en maximaal aansluit bij hun ESG-doelstellingen (Environmental, Social and Governance).
Op locaties met een groot aanbod oudere kantoorgebouwen zorgt het beperkte aanbod aan duurzame topgebouwen in combinatie met de toenemende vraag van gebruikers naar hoogkwalitatieve kantoorruimte voor een stevige groei van de huurprijzen en/of stimuleert de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Copyright: elovkoffAlgemeen wordt verwacht dat de inflatie over haar hoogtepunt heen is en leeft de vrees voor een onvermijdelijke economische inzinking die zal volgen. Deze groeivertraging wordt in het bijzonder veroorzaakt door de recessie in Noord-Amerika en Europa en de aanhoudende zwakte in China.
Wereldwijd gaan de meeste makelaars uit van een vlakke tot licht positieve huurgroei voor 2023. Voor EMEA is dat +2%.
Het aanhouden van een onzeker ondernemingsklimaat, stijgende kosten en een laag ondernemersvertrouwen, zal een terughoudendheid voeden t.o.v. huurcontracten met lange looptijd. De leegstand blijft echter in gans Europa op een historisch laag niveau, volgens Savills.

Eduard Codde
31-01-2023Copyright © 2023 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions