Bedrijfswagen, gezinswagen

Voor de 36e maal al organiseerde mobiliteitsorganisatie VAB de ‘Gezinswagenverkiezing’. Deze verkiezing typeert zich door een uitgesproken realistische benadering van de wagens door gezinnen, ouders en hun kinderen, m.a.w. de dagelijkse gebruikers van de auto’s. Volgens de meest recente editie van het ‘Company Car Report’, waaraan 250 Belgische Fleet & Mobility Managers hun medewerking verleenden, blijkt 68% van de jonge werknemers en sollicitanten nog steeds interesse te hebben voor een bedrijfswagen. Zover de vrijheden bij de het toelaten, kiezen zij hun bedrijfswagen maximaal in functie van de mobiliteitsnoden van hun gezin.

Zoals de traditie het wil, bracht VAB drie categorieën auto’s samen voor de beoordeling. In de eerste categorie met een maximale catalogusprijs van 25.000 euro traden slechts 7 kandidaten aan. Voor de tweede categorie lag het prijsplafond op 38.000 euro en streden 13 kandidaten om de eer.
Bijzonder veel aandacht ging dit jaar naar de categorie elektrische auto’s, een categorie waaraan de organisatoren al exact 10 jaar aandacht schenken. Voor het eerst kreeg deze categorie ook een prijsplafond aangemeten – 52.000 euro – wat niet belette dat 10 kandidaten zich inschreven. Opvallend onder het deelnemersveld was dat bijna de helft van de merken nieuwkomers waren van Chinese/Aziatische bodem.

De voorkeur van de gezinnen
Bij de elektrische auto’s stemden de gezinnen de Nissan Ariya op een derde plaats. De Renault Mégane e-tech haalde het tweede hoogste schavotje en als winnaar werd het zopas op de Belgische markt geïntroduceerde nieuwe Chinese merk BYD gekroond met het model Atto3.
De BYD Atto3 is een SUV, vandaag algemeen het meest geliefde koetswerktype. Hij is 4.455 mm lang en 2.050 mm breed (met uitgeklapte buitenspiegels), met een wielbasis van 2.720 mm. Het rijbereik wordt met 420 km (WLTP gecombineerd) gespecificeerd. Het op onze markt nieuwe automerk speelt de eigen ontwikkeling van een kobaltvrije Blade Battery uit als bijzondere troef.
De lithium-ijzer-fosfaat (LFP) is stabieler en daardoor minder brandbaar dan conventionele lithium-ionbatterijen, terwijl ze ook een hoge vermogensdichtheid biedt.
Bij de auto’s met verbrandingsmotor won Skoda in beide categorieën: de Fabia haalde het in de < 25.000 euro klasse en de Karoq – ook een SUV – in de < 38.000 euro categorie.

Eduard Codde
13-12-2022Copyright © 2024 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions