‘Capital’ wint IFMA Belgium ‘Rookie of the Year Award’Op woensdag 7 december riep IFMA Belgium Chapter het Brusselse ‘Capital’ uit tot ‘Rookie of the Year’. Met de ‘Rookie of the Year Award’ vestigt IFMA Belgium Chapter in het bijzonder de aandacht op starters in het uitdagende vakgebied van Facility Management. Kandidaten moeten drie jaar actief zijn in het vakgebied en een project gerealiseerd hebben dat bijdraagt tot de verbetering van de werkomgeving binnen hun organisatie.

‘Capital vzw/asbl’ werd midden 2020 opgericht om een antwoord te bieden aan de vele noden van Brusselse jongerenwerking. Initiatiefnemer en drijvende kracht is Hassan Al Hilou, een Brusselaar met Iraakse roots, die al op zijn 15e startte met ondernemen. “Ondernemen betekent voor mij sociaal onafhankelijk worden, een plaats verwerven in de maatschappij” getuigde hij voor de leden en sympathisanten van IFMA Belgium Chapter.
Op zijn 20e brak de gezondheidscrisis uit en stelde hij vast dat veel Brusselse jongeren op straat rondhingen. Hij ontmoette jongeren die liever buiten op straat waren dan thuis in een veelal te kleine woning. “Eén op drie families in Brussel woont te klein” weet Hassan Al Hilou. “Ruim een kwart van de Brusselse jongeren zijn werkloos en meer dan de helft haalt geen diploma secundair onderwijs”. Hij wou iets terugdoen voor de maatschappij en stelde zich tot doel ‘talent te zoeken achter deze negatieve cijfers’. Zo ontstond ‘Capital’ aan de Antwerpselaan 40 in het Brusselse stadscentrum.

‘Safe Space’
“Capital is een Safe Space voor alle jongeren tussen 15 en 30 jaar” benadrukt Hassan Al Hilou. “Het is een ontmoetingscentrum zonder dominante, opeisende groep, zoals dat in de meeste andere publieke ruimten voor jongeren wel het geval is. Jongeren kunnen hier terecht om meer te leren over zichzelf, hun onderwijskansen te ontdekken, begeleiding te vinden naar diverse opleidingen, stages, jobs, tot zelfs eigen ondernemerschap. Ons doel is om jongeren zelf hun talent te laten ontdekken en ontwikkelen”.  
De huisvesting van ‘Capital’ is heel bijzonder. Aan de Antwerpselaan 40 is er een statig herenhuis uit de 18e/19e eeuw, dat door de latere bouw van een viaduct voor de deur zwaar te lijden kreeg. Achter het herenhuis zat ooit een straat waar de rijkere klasse een thuis had, maar die ook omwille van de bouw van het viaduct leegliep.
Architect Collard kreeg de opdracht om ‘het mooiste pand van Brussel’ te creëren, wat in 1934 werd opgeleverd als een centrum voor textielhandelaars. Typerend voor het vijf bouwlagen tellende achterliggend gebouw is de koepel in glasdallen boven het atrium, bedoeld om de kleur van stoffen met daglicht te kunnen beoordelen. Het zou om één der grootste glasdallenkoepels ter wereld gaan.
Eind 2000 werd het Art Nouveau pand onder leiding van Architect Jo Crepain Architect nv verbouwd tot hoofdkantoor voor het reclamebureau Duval Guillaume.  
Sinds midden 2020 is het voormalige textielhuis met 2000 m² bovengrondse oppervlakte de thuis van ‘Capital’.

Eduard Codde
09-12-2022Copyright © 2023 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions