Green Deal pilootproject Aquafin genomineerd

© Olmo Peeters
[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

[+] © Olmo Peeters

Het grondig vernieuwde hoofdkwartier van Aquafin, ‘Campus Aquafin’ werd genomineerd voor de ‘Belgian Construction Award '22’. Het verkozen project van B-architecten dingt samen met twee andere genomineerden mee naar de award in de categorie 'Climate Future Award', een erkenning voor projecten die een significant ecologisch verschil maken door hun innovatieve en duurzame ontwerp.⁠ De bestaande site werd volledig opnieuw ontworpen met focus op duurzaamheid. B-architecten tekenden zowel het architectonische luik als het interieurconcept.

Sleutelelementen in het ontwerp zijn de beperkte uitbreiding van het centrale gebouw om alle campusgebruikers samen te brengen in één duurzame werkomgeving. Ontmoeten en interactie staan hier centraal. Op de ecologisch kwetsbare groene plek van het voormalige Deltagebouw is een klein paviljoen opgetrokken, terwijl een gebouw werd gesloopt om er een ​​groene en waterdoorlatende parkeerinfrastructuur voor auto's en fietsen aan te leggen.
B-architecten verenigde de site met de omgeving (de groene corridor), introduceerde een openbare circulatie-as en creëerde een ondersteuning van Aquafins missie naar een bredere publieke dimensie door de Bar d'Office als een co-working space in te richten en het paviljoen open te stellen voor externe activiteiten. Het vernieuwde hoofdkwartier brengt alle medewerkers onder één dak binnen een levendige campus.

A great place to work
Campus Aquafin is bovenal een ontmoetingsplek voor de medewerkers en voor externe partijen. In de mindset van duurzaamheid en circulariteit werd bestaand meubilair opgeknapt en werd systematisch gekozen voor duurzame materialen.
Het interieurconcept vertrok vanuit drie uitdagingen: het kiezen van de passende losse inrichting, het voorzien van aanvullende functionele en akoestische scheidingswanden en het ontwerpen van modulaire maatwerkelementen voor de flexibele werkplekken.
Voor de inrichting van de inkomhal, informele overlegruimtes, de aula, koffiecorners en vergaderruimtes, selecteerde het architectenbureau losse inrichtingselementen in natuurlijke houttinten, groene en blauwe tinten, alles in lijn met de kleurkeuzes in het architectuurdossier.
Lichte scheidingswanden verdelen de landschapskantoren in verschillende zones: standaard werkplekken, flexibele werkplekken en stiltezones. De scheidingswanden zijn deels transparant en deels gesloten. De gesloten delen kunnen gebruikt worden als ‘plakwanden’ en werken interactief vanuit de flexplekken. Ze zorgen tevens voor extra akoestische absorptie.
B-architecten ontwierp de maatwerk flexplekken in de landschapskantoren als modulaire elementen, zoals tafels, banken en akoestische wandelementen. De kleurkeuze hiervoor viel op rood en aardetinten, opnieuw in lijn met de kleurkeuzes in het architectuurdossier.

Biodiversiteit
Het ontwerp in een bio diverse groene omgeving bundelt een aantal strategieën op vlak van toekomstgericht ruimtegebruik, mobiliteit, duurzaam bouwen, bewust omgaan met energie en de nieuwe manier van werken binnen een vernieuwde Aquafin-identiteit.
Aangezien de mindset duurzaamheid en biodiversiteit was, bood dit project een unieke kans om bijzondere en gediversifieerde groene gebieden te creëren. Uitgangspunt is het concept van vervangende habitats. Het bieden van een gastvrij gebied voor insecten, vogels en zoogdieren, dicht bij de natuurlijke referentieomgeving, verhoogt de ecologische waarde en de biologische diversiteit.

Eduard Codde
22-11-2022



Copyright © 2022 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions