15% minder elektriciteitsverbruik voor Parijse kantorenwijk La Défense

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_oskanov'>oskanov</a> - 123RF)
(foto: oskanov - 123RF)

‘Paris La Défense’ is het grootste Europese zakendistrict met 3,84 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte. In samenwerking met RTE (netwerkbeheerder), IFPEB (L'Institut Français pour la performance du bâtiment – organisatie voor ondersteuning bij de energietransitie) en de Kamer van Koophandel en Industrie van Hauts-de-Seine, kwamen bijna 400 vertegenwoordigers van bedrijven, eigenaren en beheerders van gebouwen in La Défense samen. Zij kwamen tot een gemeenschappelijke doelstellingen om het elektriciteitsverbruik van het district met 15 % tegen het einde van de winter.

‘Paris La Défense’ telt naast 3,84 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte ook nog 59.000 m² co-working spaces en 245.000 m² handelszaken. Er zijn 500 ondernemingen gevestigd, waarvan 15 bedrijven uit de Fortune Global 500 rangschikking. Meer dan 180.000 bedienden gaan er dagelijks aan de slag.
Georges Siffredi, voorzitter van ‘Paris La Défense’ ziet in de huidige energiecrisis een aanmoediging om beperkingen om te zetten in kansen: “Door een reductie van 15% van het elektriciteitsverbruik na te streven in de wijk, stellen we een ambitieuze maar haalbare doelstelling”. Dat werd bewezen door de eerste editie van de ‘Cube Paris La Défense’, een wedstrijd waarin de deelnemende bedrijven bewezen jaarlijks al gemiddeld 13% energie te hebben bespaard.

4-stappenplan
Met een 4-stappenplan wil het zakendistrict zowel een antwoord bieden op uitdagingen voor de elektriciteitsvoorziening op korte termijn als op de uitdagingen op lange termijn.

  1. Het elektriciteitsverbruik van kantoren en gebouwen 's nachts uitschakelen of tot een minimum beperken. Deze actie heeft een sterke voorbeeldwaarde en zal bedrijven en hun werknemers bewust maken van de ‘best practices’.
  2. Onderzoek alle technische installaties en gecentraliseerde beheertools om een beter gebruik van bestaande apparaten te verzekeren, waarbij substantiële energiebesparingen haalbaar zijn door eenvoudige optimalisatie van wat al bestaat.
  3. Verlaag de temperatuur in gebouwen met 1 of 2 graden, zowel voor kantoorgebouwen als hotels gevestigd in het gebied.
  4. Bij een rood Ecowatt*-signaal, het gebruik van verwarming in gebouwen aanpassen (lagere temperaturen en verschuiving in verwarmingstijden), het opladen van elektrische voertuigen tijdens de piekuren vermijden en het verbruik beperken vanaf 18.00 uur voor leegstaande ruimten (verlichting, verwarming, ventilatie). *Ecowatt is de Franse ‘energiebarometre’, een waarschuwingssysteem dat dient om onderbrekingen van de elektriciteitstoevoer te vermijden door uitvlakking van de piekverbruiken.

Tegen 2030 heeft het district ‘Paris La Défense’ tevens de ambitie vastgelegd om de CO2-uitstoot te halveren.

Eduard Codde
03-10-2022Copyright © 2024 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions