De ‘Work Trend Index 2022’ ziet een andere kijk op werk

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_bialasiewicz'>bialasiewicz</a> - 123RF)
(foto: bialasiewicz - 123RF)

Microsoft heeft in Nederland een onderzoek gedaan naar het toekomstbestendig maken van hybride werken. De vijf vastgestelde trends die de aandacht opeisen van organisaties werden neergeschreven in de ‘Work Trend Index 2022’.

Werk-privébalans als prioriteit
De plaats die het werken inneemt in het dagelijks leven is grondig veranderd door de pandemie. Vier op tien Nederlandse werknemers geeft aan meer belang te hechten aan gezondheid en welzijn dan voor de uitbraak van de gezondheidscrisis. Werknemers geven aan voor een betere werk-privébalans te willen veranderen van werkgever.
Vooral bij millenials en generatie Z is de bereidheid groot (57%) om nog dit jaar te veranderen, tegenover 40% bij de rest van de samenleving. Van wie tijdens de pandemie startte bij een bedrijf denkt 59% erover na om het komende jaar van werkgever te veranderen.

Hybride werken managen
Wereldwijd is de wekelijkse vergadertijd voor Teams-gebruikers met 252% toegenomen en werden werkdagen drie kwartier langer. Aan de slag blijven buiten de klassieke werkuren nam met 28% toe; tijdens de weekends met 14%.
Het echt laten lukken van hybride werken blijkt een hele uitdaging, niet in het minst voor managers. Liefst 65% van de Nederlandse managers zou meer willen doen om verandering voor hun team te realiseren, maar kampt met een gebrek aan invloed en/of middelen.
Een zeer spijtige vaststelling is dat 56% van de managers erkent dat ze de voeling met de werkvloer missen. Waar 81% van de medewerkers beweren dat ze even productief tot zelfs productiever zijn dan een jaar geleden, vreest 61%  van de managers dat de productiviteit erop achteruit is gegaan sinds hybride werken werd ingevoerd in hun organisatie.

Medewerkers verwachten duidelijkheid
Amper 23% van de leidinggevenden in Nederland hebben duidelijke afspraken vastgelegd over waarom en wanneer ze hun medewerkers op kantoor verwachten. Een derde (34%) van de werknemers weet dan ook niet wanneer ze thuis, dan wel op kantoor moeten en kunnen werken.

Het mag anders
Bijna 1 op 2 werknemers (47%) staat open voor het gebruiken van digitale ruimtes in de metaverse (het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren) voor vergaderen en teammeetings. Voor 39% is er zelfs geen bezwaar om meetings als avatar bij te wonen.

Op zoek naar sociale netwerken en relaties
Net geen twee derde van de Nederlandse werknemers (62%) ervaart minder werkvriendschappen te hebben sinds ze hybride werken. Dat kan verklaren waarom 39% van hen binnen een jaar zelfs volledig op afstand wil werken.
Het is een buitengewone uitdaging voor bedrijven om cohesie te creëren op de werkvloer. Bij het management is 68% bezorgd dat hun werknemers onvoldoende ondersteuning krijgen om succesvol hybride of op afstand te kunnen werken. Voor 43% van de managers vormt het opbouwen van relaties de grootste uitdaging die hybride werken stelt.

Eduard Codde
01-07-2022Copyright © 2022 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions