Bedrijfscultuur maakt het verschilNu de gezondheidscrisis stilaan naar de achtergrond lijkt te verdwijnen, gaat het meer dan ooit over de wens naar flexibiliteit m.b.t. werklocatie en werktijden, het opnieuw uitvinden van het kantoor… Martin Ruppe, Facility Management & IWMS Consultant bij ERSTE GROUP - OM Objektmanagement GmbH (Oostenrijk), expert in werkplek strategie en Facility Management zei hierover tijdens een Europees IFMA-event: ‘De bedrijfscultuur is minstens zo belangrijk als de looks en inrichting van het kantoor’. Ook internationaal rekruteringskantoor Robert Walters richt de schijnwerpers op de bedrijfscultuur.

Robert Walters stelt vast dat de bedrijfscultuur het doorslaggevende verschil maakt tussen startups en traditionele organisaties. Uit hun recente e-guide ‘Act like a start up and recruit the best talent’ is gebleken dat al de helft van de bevraagde professionals enkel een startup zou overwegen bij een volgende carrièrestap. Dat betekent een concrete bedreiging voor heel wat organisaties die het aanwezige talent dreigen te verliezen aan startups.

Flexibel versus hybride
Aline Lewy (foto), senior consultant bij Robert Walters, belicht de belangrijkste verschillen tussen de bedrijfscultuur bij traditionele organisaties en die van startups.

Waar er bij traditionele bedrijven meer sprake is van een bepaalde hiërarchie, zien we bij startups vooral een soort vlakke structuur. Hun organigram plaatst professionals vaak naast elkaar, niet onder of boven elkaar. Het is een deel van de snel veranderende, innovatieve bedrijfswereld.

“Nog belangrijker dan het hybride werken, is de mogelijkheid om flexibel te werken” stelt Aline Lewy. “Dat komt omdat de lijn tussen werk en privé steeds dunner wordt. Mensen werken van thuis, op kantoor, maar zijn vooral altijd online met elkaar verbonden. Daardoor wordt er vaker op verschillende tijdstippen gewerkt. We moeten toegeven dat flexibele werkuren steeds essentiëler worden”.

Het advies naar traditionele organisaties luidt: vertrouw werknemers door hen flexibele werkuren toe te staan, werk in kleinere teams, zodat er snel geanticipeerd kan worden. Meer flexibiliteit gaat gepaard met kantoorruimtes die er steeds meer gaan uitzien als een woonruimte. “Doordat de lijn tussen werk en persoonlijk leven steeds dunner wordt, werknemers vaker telewerken, verandert ook de werkomgeving” aldus Aline Lewy. “Er hangt een huiselijkere sfeer die werknemers motiveert”.

Gevarieerd werk
Het takenpakket van professionals bij startups ziet er veel gevarieerder uit dan een werkweek in traditionele organisaties, waardoor medewerkers voortdurend voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Dat maakt hun job spannend en wordt als positief ervaren. Aline Lewy: “Traditionele organisatie moeten innovatief zijn. Probeer zo veel mogelijk nieuwe dingen. Nieuwe ideeën betekenen nieuwe mogelijkheden om te groeien. Draag dit over aan je werknemers, zodat ook zij gericht zijn op het proberen van nieuwe zaken”.
Eduard Codde
02-05-2022Copyright © 2022 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions