Geeft Nederland het voorbeeld?

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_elnur'>Elnur</a> - 123RF)
(foto: Elnur - 123RF)

We hebben er al melding van gemaakt in vorige edities: Nederland verplicht een energielabel C of hoger voor kantoren vanaf 1 januari 2023. Er rest dus nog minder van een jaar om 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte aan te passen die momenteel niet voldoen aan de nieuwe norm. De eigenaars/verhuurders van deze kantoren riskeren nu een boete of moeten mogelijk verplicht sluiten. Een energielabel is verplicht voor de verkoop of verhuur van kantoorruimte met een gebruiksoppervlakte van minimaal 100 m². Energielabel C betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar. “Het aanvragen van een label kan voor een derde van de achterblijvers al volstaan” blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Kantoorgebouwen die dateren van na 1989 halen in de meeste gevallen een C-kwalificatie, omdat ze daarvoor zuinig genoeg zijn. Blijven echter nog 16 miljoen vierkante meter of twee derde van de bestaande kantooroppervlakte waarvoor wel een verduurzaming nodig is.

De grote steden geven het voorbeeld
Utrecht (> 1,3 miljoen inwoners) staat momenteel op kop van de lijst van meest duurzame Nederlandse kantoorsteden. Vandaag voldoet 82% van de kantoorruimte er aan de eis. Na Utrecht volgen Nieuwegein en Haarlemmermeer met ruim driekwart van de kantooroppervlakte die een energielabel C kan aantonen.

De achterblijvers zijn kleine en middelgrote gemeenten, waar de voorbije decennia vaak weinig moderne kantoren zijn bijgebouwd. Dat de druk om te vergroenen zijn effect niet mist, blijkt in Hengelo (> 80.000 inwoners), waar de voorbije maanden de meeste vooruitgang is geboekt. In mei 2021 had slechts 29% een goed energielabel, terwijl dat nu is opgelopen tot 45%. Uitschieters helpen daarbij, zoals de 15.000 vierkante meter van het kantoorgebouw ‘Lansinkveste’ dat gerenoveerd werd tot een A-label.

Ook Heerlen (> 87.000 inwoners) laat zich opmerken als tweede snelste stijgers. Daar bracht pensioenbeheerder APG liefst 58.000 vierkante meter van label E naar A+. In Den Haag (> 515.000 inwoners) steeg het aandeel van 60% naar 68%. Tijdens de tweede helft van 2021 steeg het percentage groene kantoorruimte in Nederland van 51% naar 57%. Ondanks de druk is de geboekte vooruitgang eerder beperkt. “Duidelijke communicatie en begeleiding tot 1 januari 2023 is nu nodig om het tempo te versnellen” stelt Colliers.

De eis een energielabel C te kunnen aantonen is nog maar een begin voor de vastgoedsector. Tegen 2030 wordt dat energielabel A, wat voor kantoren neerkomt op 50 kWh per m², ter verstaan als het energieverbruik aan elektriciteit, gas of opname uit een warmtenet.
Eduard Codde
28-01-2022Copyright © 2022 Business Interactive Media
Contact us :

Designed by ICI Solutions